2%


- A +
            In Romania, in fiecare an tuberculoza ucide 1.100 de persoane si afecteaza alte 16.000, majoritatea din randul populatiei tinere si active. Bolnavii primesc diagnosticul tarziu, nu beneficiaza de tratament complet si de calitate si nici de masuri de protectie sociala. Pacientii nu sunt ajutati prin suport psihologic si asistenta socio-profesionala sa faca fata bolii si efectelor adverse ale tratamentului ori sa se poata reintegra social si professional dupa vindecare. Mai mult decat atat, milioane de romani sunt expuse la tuberculoza (TB) si risca sa o dezvolte, caci populatia nu este informata cu privire la afectiune si la usurinta cu care se poate infecta. Romania este tara cea mai afectata de tuberculoza, din Uniunea Europeana.
Asociatia pentru sprijinirea pacientilor cu tuberculoza multidrog rezistenta (ASPTMR) este singura asociatie formata din fosti pacienti cu tuberculoza care lupta pentru drepturile pacientilor si are interventii de suport pentru pacientii.
            Dintre activitatile directe cu pacientii amintim distribuirea de pachete sociale pentru aproximativ 200 de pacienti in anul 2014. Prin proiectul “Retea de suport pentru pacientii cu TB MDR” finantat de Fondul Global impotriva HIV/SIDA ,tuberculoza si malarie, ASPTMR a asigurat suport de la egal, suport psihologic prin telefon precum si suport social, sub forma de tichite sociale. Peste 350 de pacienti cu TB MDR au beneficiat de cele 3 tipuri de suport.
            Un bolnav tratat necorespunzator poate infecta pana la 10 persoane. Prin redirectionarea a 2% din impozitul pe venit poti atat ajuta bolnavii cu tuberculoza cat si pe tine.
            Pentu a sprijini activitatile asociatiei si implicit pacientii cu tuberculoza, puteti redirectiona 2% din impozitul pe venit completand formularul 230 si depunandul la ANAF pana la 31 mai.
            Redirectioanarea a 2% din impozitul pe venit reprezinta o donatie facuta de dumneavoastra ,fara a scoate bani din buzunar.

                        Formular 230