Informații utile

Ultimele noutăți

Informații despre TBC

Pentru informatii detaliate despre Tuberculoza consultati documentul de mai jos:

Metodologie_SCI TB

 

Intrebari frecvente

Ce este tuberculoza (TBC)?

TBC este o boala provocata de o bacterie. Bacteriile sunt organisme mici, invizibile cu ochiul liber, care se gasesc pretutindeni, inclusiv in corpul uman. Majoritatea bacteriilor sunt inofensive, chiar folositoare, dar unele bacterii sunt periculoase si pot provoca boli pe care le numim infectii. Bacteriile care provoaca TBC sunt de tipul acesta. Daca bacteriile se fixeaza intr-o zona a corpului si se multiplica, iar corpul nu reuseste sa se apere, te poti imbolnavi de tuberculoza.

Bacteria care provoaca TBC se numeste Mycobacterium tuberculosis sau bacilul Koch.

Cel mai frecvent, oamenii se pot imbolnavi de TBC la plamani. Boala apare mai rar si in alte parti ale corpului, de exemplu la oase, la nodulii limfatici sau la creier. Tuberculoza din afara plamanilor se numeste tuberculoza extrapulmonara.

Cum se transmite TBC? Cum te infectezi cu TBC?

Tuberculoza este transmisa prin aer prin picaturi mici (care nu se pot vedea). Picaturile ies din nasul si din gura unei persoane contagioase care are boala si patrund in aer cand acesta persoana vorbeste, tuseste, sau stranuta. Bacteriile tuberculozei se afla in unele din aceste picaturi. Cand celelalte persoane inspira acest aer, unele picaturi cu bacterii le pot intra in corp si pot ajunge la plamanii acestora.

Doar tuberculoza pulmonara este contagioasa, nu si tuberculoza extrapulmonara.

Se pot imbolnavi persoanele care o vreme au avut contact direct cu cineva care suferea de tuberculoza pulmonara contagioasa, dar nu incepuse tratamentul. Bacteriile tuberculozei nu se transmit cu usurinta, asa ca infectiile apar, in general la persoanele care traiesc sau petrec mult timp in aceeasi incapere impreuna.

Cum stii ca ai tuberculoza(TBC)? Care sunt simptomele?

Semnele obisnuite ale tuberculozei pulmonare:

  • O tuse persistenta care dureaza mai mult de 2-3 saptamnai (uneori tusea cu flegma sau cu sange)
  • Durere in piept

Alte semne obisnuite ale tuberculozei pulmonare si ale tuberculozei extrapulmonare (TBC in alte parti ale corpului):

  • Pierderea poftei de mancare
  • Scaderea in greutate
  • Senzatia de slabiciune si de oboseala
  • Febra care nu cedeaza in timp
  • Transpiratie in timpul noptii
  • Umflaturi care apar in zona gatului, la subrat sau in vintr

Ii veti imbolnavi pe altii cu TBC?

Majoritatea pacientilor cu tuberculoza au TBC pulmonara. Doar cand ai forma pulmonara contagioasa poti transmite boala; majoritatea bacteriilor tuberculozei vor fi omorate dupa aproximativ 2-3 saptamani de luat medicamente eficiente de tratare a TBC si nu le vei mai transmite boala si altora. O anumita forma de tuberculoza pulmonara si toate formele extrapulmonare nu sunt molipsitoare.

In Romania, daca suferi de tuberculoza pulmonara sau daca se banuieste ca suferi de aceasta boala, de obicei esti izolat intr-un salon de spital pana cand nu ii mi poti infecta pe altii. In momenul in care vei parasi salonul unde esti izolat, boala nu mai este contagioasa.

Cum se trateaza TBC?

Boala este tratata cu o combinatie de diferite tipuri de medicamente impotriva tuberculozei, majoritatea tablete. Tratamentul si consultatiile de control sunt gratuite. Majoritatea pacientilor trebuie sa ia medicamente vreme de sase luni, dar uneori,tratamentul dureaza mai mult. Daca suferi de tuberculoza rezistenta, tratamentul poate dura si 2 ani.

Daca incetezi sa iei medicamentele prea devreme, s-ar putea sa te imbolnavesti din nou. Bacteriile tuberculozei pot deveni resistente, iar medicamentele pot fi mai putin eficiente, daca trebuie sa incepi din nou tratamentul dupa ce l-ai oprit prea devreme. In majoritatea cazurilor, pacientii incep tratamentul in spital si apoi il continua acasa.

Cele mai frecvente efecte secundare ale tratamentului

Uneori, medicamentele pot provoca probleme in corp, acestea se numesc efecte secundare. In general efectele secundare descresc in intensitate sau dispar cand corpul se obisnuieste cu medicamentele, de obicei dupa aproximativ patru saptamnai.

Cele mai frecvente efecte secundare ale medicamentelor impotriva tuberculozei sunt:

  • Greata si vomitat
  • Ameteala si oboseala
  • Pierderea poftei de mancare, scaderea in greutate
  • Urticarie si eruptii cutanate
  • Dureri de articulatii, alte dureri si umflaturi
  • Urina de culoare rosie
  • Constipatie si diaree

Tuberculoza rezistenta la medicamente (adica TBC-MDR si TBC-XDR)

Ce este tuberculoza rezistenta?

Este forma de boala provocata de bacterii ale tuberculozei  care supravietuiesc cand sunt tratate cu medicamente obisnuite impotriva tuberculozei. TBC-MDR/XDR se raspandeste la fel ca alte tipuri de tuberculoza, adica prin aer, de la o persoana bolnava.

Te poti vindeca de tuberculoza rezisteta, dar dureaza mai mult. Pentru a te vindeca de ea, ai nevoie de medicamente diferite de cele folosite impotriva tuberculozei obisnuite.

TBC-MDR este forma de tuberculoza rezistenta la cele mai importante medicamente impotriva TBC sensibila: isoniazida si rifampicina.

TBC-XDR (tuberculoza extensiv rezistenta) este forma de boala rezistenta la isoniazida si rifampicina, dar si la oricare dintre medicamentele injectabile si la acelea numite fluorochinolone care se folosesc pentru trataemntul TBC-MDR.

Ca si in cazul tuberculozei sensibile,pentru a trata TBC rezistenta este nevoie de internare pana cand pacientul nu mai este contagios.

Cum se trateaza tuberculoza (MDR si XDR) rezistenta?

Intai de toate, se face un test special in laborator, un test de verificare a sensibilitatii, pentru a afla la ce medicamente sunt sensibile si rezistente bacteriile tuberculozei de care suferi. Testul se numeste antibiograma. In functie de rezultat, se stabileste o schema de tratament individual.

Ne puteti contacta prin:

Contact

Powered by SwitHub S.R.L

Copyright © 2020 ASPTMR. Toate drepturile rezervate.